a

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis.

Latest News

    No posts were found.

BEVALLEN IS EEN NATUURLIJK PROCES

De kwaliteit van de geboortezorg in Nederland is goed. In deze tijd is bevallen nog nooit zo veilig geweest. Helaas ontstaat er door onder andere mediaberichten nog regelmatig angst rondom bevallen. Zo wordt een thuisbevalling soms in een negatief daglicht geplaatst en ten onrechte in verband gebracht met hoge babysterfte. Echter wanneer je je gaat verdiepen in de cijfers blijkt dit een stuk genuanceerder te liggen. Dit heeft te maken met de verschillende manieren van registreren in verschillende landen, hierdoor is vergelijken lastig.  Bovendien is het natuurlijk zonde om zoveel energie te richten op wat er mis zou kunnen gaan. Stel je eens voor als je met heel veel aandacht en liefde je richt op hoe een geboorte al eeuwen lang natuurlijk verloopt. En dan is onze medische kennis wanneer nodig daar alleen maar een bonus bij!  Kortom de kwaliteit van de geboortezorg is goed, daar mag dus zeker wel een portie vertrouwen en positiviteit bij!

Geboren worden

Als we dan eens inzoomen op dat geboorteproces dan valt er nog heel wat te ontdekken en te leren. Want normaal wordt er door artsen en ouders naar de beleving van de geboorte bekeken vanuit het perspectief van de moeder (en vader). Echter, de baby heeft ook een beleving in zijn eigen geboorteproces. Er is steeds meer wetenschappelijke kennis beschikbaar over wat een baby kan ervaren tijdens de periode van zwangerschap en geboorte.
Want, hoe zit het nu eigenlijk met de baby?
Waar is die baby (in ontwikkeling) nu het meest bij gebaat?
En wat doet “geboren worden” met zijn verdere ontwikkeling en levensloop?
Allereerst moeten we daarvoor stilstaan bij het feit dat een foetus, embryo en baby al ervaringen op kan doen. Vanuit overlevingsperspectief is het organisme biologisch bezig in zijn milieu/omgeving te kunnen bestaan en overleven. Indrukken die opgedaan worden geven de baby informatie over aspecten die ontwikkeld dienen te worden, op welke (buiten)wereld het kind straks kan rekenen. Kijkend naar de geboorte vanuit het perspectief van de baby dan kan waargenomen worden dat een geboorte pijnlijk en stressvol kan zijn. Ook kan de geboorte een gevoel geven van het overwinnen van moeilijkheden. Meestal is er niet specifiek aandacht voor de beleving van de baby. Het resultaat na de geboorte, de gezondheid van moeder en kind, is wat telt. Hierdoor voelen baby’s zich vaak alleen in hun ervaring. Ze zijn zo overweldigd door de geboorte dat ze hun ervaring niet kunnen verwerken. Als je naar de lichaamstaal van de baby leert luisteren, kunnen ze een stressvolle ervaring uiten en kan de baby zich daarna weer ontspannen. Als het niet mogelijk is om hun ervaringen te uiten kan het verergeren en als traumatisch worden ervaren. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in heftig huilgedrag.

Waarom dan natuurlijk bevallen?

 

In een natuurlijk geboorteproces (zonder ingrepen, protocollen en pijnbestrijding) liggen waardevolle ontwikkelingen verscholen. Een baby bereidt zich op dit proces voor. In een natuurlijke geboorte worden reflexen geactiveerd waarin belangrijke ontwikkelingen verscholen liggen. Een geboorte vormt in die zin ons verdere leven.

Investeren in nieuw leven

 

Er valt dus heel veel te winnen in het investeren in het allereerste begin! Daarom richt ik, Femke de Heus, mij met mijn aanbod van ‘Licht op Geboorte’ op zwangeren, hun partners en de baby. Middels zwangerschapscursussen, moeder-kind-activiteiten en babytherapie ondersteun ik gezinnen en nieuwe levens bij een optimale start. Voor meer info bezoek de website www.lichtopgeboorte.nl en neem gerust contact op.